Supertoscanare v/s Hypertoscanare

 

 

 

 

 

 

I vinvärlden är de sk. ”Supertuscan”-vinerna, såsom Ornellaia, Sassicaia och Tignanello, något av en allegori. De började produceras i Toscana under 70-talet av innovativa vinbönder med mycket pengar att investera. Man började odla internationella druvsorter såsom Merlot och Cabernet Sauvignon och blandade med den lokala druvan Sangiovese. Dessa viner fick inte åtnjuta någon kvalitetsstämpel eftersom de inte följde de regler och lagar som krävs för detta. De blev då klassificerade ”Vino da tavola”, bordsvin. Några viktiga amerikanska vinjournalister tyckte att detta var helt åt skogen och började använda sig av uttrycket: ”Supertuscans”, ett namn som används flitigt även i Italien.

Idag är dessa ”IGT” – viner dvs. viner som har frihet gällande druvblandning och vinifiering med den enda restriktionen att druvorna måste odlas i Toscana.  Bolgheri, längs den toscanska kusten, är det område som ofta förknippas med dessa viner. Supertoscanarna har rönt stor uppmärksamhet och priserna ligger runt tusenlappen.

Efterskalvet av den här succén är de sk. ”Ipertuscans” (Hypertoscanare), viner som går i motsatt riktning och produceras enbart av Sangiovesedruvan. Några trevliga exempel på dessa är: Il Carbonaione, Flaccianello, Fontalloro och Le Pergole Torte. Viner som får den Toscana-frälstes hjärta att slå volter, att börja dregla och  bli tårögd (inte hjärtat alltså, utan personen).

I många fall får man ett dubbelt så bra vin för hälften av pengarna. Synd bara att de är svåra att få tag på i Sverige. Skärpning!

P.s. En provningsrapport av Sassicaia och  Ornellaia 2008 hittar ni i kommentarsfältet på bloggen Finare Vinare.

 

Det här inlägget postades i Italien, Uncategorized, Vin, Vinkunskap och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s