Mat- och vinnördarnas skämsmat

Helst skulle man ju vilja äta närproducerad, ekologisk, vällagad mat två gånger dagligen. Dels rent moraliskt, dels för att göra en god gärning för sin kropp, dels för att upprätthålla en snygg image.

Det finns en del ångest i det där. Vem har möjlighet, tid och råd att köpa närproducerade och ekologiska råvaror konstant?  Hur skulle det se ut om vi alla helt plötsligt sadlade om och började odla eget och bli vår egen mjölk-och köttbonde med talang för både fiske och jakt? Dessutom, skulle man ju gärna vilja kunna laga till maten på ett proffsigt sätt. Det får blir kockskola också helt enkelt. Allt detta för att kunna upprätthålla en snygg och moraliskt-politiskt korrekt bild av sig själv (för sig själv och för andra). För att vara en person som bryr sig, som kan och som vet.

I det senaste numret av Allt om Mat ”Vinspecial” fick några mat-och vinexperter frågan om vad som är deras ”skämsmat” dv.s. sådant de äter men skäms över. Så här såg svaren ut:

Markus Maijanen, kökschef på Charm Charter: Gelégodis, särskilt sura colanappar.

Mattias Larsson, kock för bl.a. Allt om Mat: Färdigköpta köttbullar och rödbetssallad.

Niklas Löfgren, sommelier på Franzen/Lindeberg: Skräpmat som pizza och Big Mac.

Michael Evangelou, kökschef på Östergårds mat, fest och möten: Tacos med färdig salsa på burk och färdig kryddblandning.

Sören Polonius, Chefssommelier för F12 gruppen: Ostburgare.

Nu gör jag troligtvis dem en björntjänst som tar ut detta ur sitt sammanhang, en artikel som egentligen handlade om hur mycket god mat och gott vin de dricker i varandras sällskap när de är lediga. Men, för den ständigt ångestfyllda matnörden kan det vara skönt att se att t.o.m. de nördigaste av dem alla har sina brister och laster.

Det känns ganska bra att veta att man inte behöver gå ut till kon kl 5 varje morgon så man har mjölk till morgonkaffet. Det är hel ok att köpa mjölk på ICA för Sören Polonius äter faktiskt skräpmat ibland.

Annonser
Det här inlägget postades i Kommunikation, Mat, Nyhet och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s