Vertikalprovning av Michel Gros ”Clos des Réas”

I torsdags hade jag äran att medverka vid en vertikalprovning av Domaine Michel Gros 1er Cru ”Clos des Réas”. Vi provade årgångarna 2009, 2008, 2007, 2002 och 2001 samt ett referensvin från samma producent men ett annat ”terroir” nämligen ”Cru aux Brûlées” 2007.

Provningsledare var Michel Jamais som med personliga referenser guidade oss genom de olika årgångarnas väder, vind och karaktär.

Det här är vad jag klottrade ned i min vinprovarbok:

2009: Färgen är djupt klarröd med lite violetta skiftningar. Redan i doften presenterar detta vin en stor frukt där hallon är dominant. Frukten är söt i munnen och vinet känns silkigt.  Eftersmaken håller i sig länge och utvecklar en svag ton av sylt och russin. Vinet tycks redan drickbart trots sin ringa ålder.  Troligtvis kommer det snart ta sig en tupplur för att om några år vakna med en bredare komplexitet och ett större djup.

2008: Färgen är ljusare och mer genomskinlig om än klart rubinröd. Doften är syrlig och presenterar röda bär framförallt nypon men komplexiteten är större och blommor såsom viol och även doften av röda karameller (nickel som Jamais uttryckte det) tar en tydlig plats. En svag lite järnaktig ton kan också tydas samt ett lätt stänk av saffran. Smaken presenterar samma komplexitet som doften och en relativt hög syra och mineralitet balanserar upp de lite sötare frukttonerna.

2007: Färgen är mörkt djupröd. Det här är den mest animaliska årgången som redan i doften uppvisar en jordighet av multna löv blandat med en tydlig lite söt stalldoft. I munnen uppvisar den en bra balans i syra och frukt samt en återkommande jordig ton. Lång och elegant eftersmak.

2002: Klarröd (med lätta rostreflexer) i färgen uppvisar den här årgången en doft som inte kommer omedelbart men har en skarp komplexitet. Jorden är återkommande samt blöta löv och en lätt ton av roquefort. Frukten kommer in i smaken och mynnar ut i en balanserad eftersmak som varar en evighet.

2001: Det första som kommer till mig är min mormors källare. Hon förvarande sylt och saft i ett av rummen och det doftade precis såhär. En lite oxiderad ton av unket och instängt försvårar för den ändå friska mogna frukten att tränga förbi. 2001 var ett svårt år i Frankrike och det märks på det här vinet som ändå lyckas upprätthålla en relativt bra kvalitet. I smaken kommer frukten fram på ett annat sätt och fuktiga löv blandas med mogna körsbär och körsbärskärnor.

”Cru aux Brûlées” 2007: Detta vin har en kraftigare struktur men doften är inte lika intensiv som hos de flesta ”Clos des Réas”. Jorden är magrare och vinfältet har större solexponering eftersom det ligger högre upp på en höjd. Här har vi en annan typ av doft som presenterar en örtighet av timjan och rosmarin.

Vinprovningen hölls på Göteborgs Vinkällare och anordnades av Prästgårdens Vinhandel

Det här inlägget postades i Uncategorized, Vin och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Vertikalprovning av Michel Gros ”Clos des Réas”

  1. Ping: Michel Gros Clos des Reas 2010 lanseras i exklusivt sortiment | Sentiamo

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s