Världens godaste Tiramisù

Nu ska jag dela med mig av ett av mina allra hemligaste recept nämligen: världens godaste Tiramisù. Receptet kommer ursprungligen från Anna, en gammal vän från Kalabrien men har korrigerats något genom åren. Hemligheten ligger i att inte snåla med krämen som till skillnad från klassiska recept blandats ut med en skvätt vispad grädde. De krispiga chokadbitarna ger dessutom en lätt syrlighet, beska och bidrar till komplexitet i både smak och struktur.

3 ägg

1,25 dl socker

1 burk Mascarpone

1 dl vispgrädde

Kakao

Hyvlad eller krossad choklad

Savoiardikex

Ev. en skvätt Marsala

Kaffe

Gör starkt kaffe, gärna espresso, sockra lätt och låt svalna.

Vispa äggulorna fluffiga med sockret. Rör ned Mascarponeosten tills krämen blir slät. Vispa vitorna till ett hårt skum och rör ned i Mascarponeröran. Vispa grädden tjock och rör tillsist ned även den i röran.

Häll kaffe och ev. Marsala i en skål där du kan vända kexen. Täck botten på formen (eller portionsskålarna) med Savoiardikex som snabbt vänts i kaffet. Häll över hälften av krämen och täck med  chokladkross. Lägg över ett till lager kaffedoppade kex och resten av krämen. Låt stå i kylen ett par timmar. Sila över kakao innan servering.

Tips! Den blir ännu godare dagen efter.

Annonser
Det här inlägget postades i Italien, Mat, Recept, Uncategorized och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Världens godaste Tiramisù

  1. Rara droppar skriver:

    I brist på Marsalavin eler liknande gjorde jag en gång en Tiramisù spetsad med Gammeldansk. Det blev, tro det eller ej, en riktigt bra smakbrytning och den desserten försvann snabbare än vinden :).

  2. sentiamo skriver:

    Gammeldansk låter kul. En gnutta nord i en annars sydlig dessert.

  3. Siv skriver:

    Jag ska testa ditt recept i helgen, och hoppas på att den är väldigt likt den fantastiksa tiran jag åt i Pistoia i april.

  4. Siv skriver:

    Hej igen!
    Testade tiramisun, som du skrev värledsgodaste. Men den blir så lös för mig. Det är som om den blir lös när jag blandar ihop den vispade äggvitan och sedan vispade grädden. Har du några tips om hur jag ska få den fastare.
    Tack på förhand.

    • sentiamo skriver:

      Det är viktigt att man vänder ned den hårt vispade äggvitan med den vispade grädden. Att den blir lös kan även bero på att du doppat kakorna för länge i kaffet, de ska bara vändas väldigt snabbt. Ett tips är även att låta den stå i kylen ett dygn innan du serverar den. Lycka till!

  5. Siv skriver:

    Ahhaaaa… Blandade ner äggvita och grädde separat i ”ostmassan” ska testa det nästa gång. Tusen tack!! Tur att den går att äta lite lös också 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s