Vinskola del 4- surpla, smaka & spotta (snyggt)

Normalt sätt kan det tyckas ohyfsat och pinsamt att smacka, surpla och spotta men i en vinprovares värld är detta en del av livet. Det är därför väldigt viktigt att göra detta på ett snyggt sätt. Kanske trodde du att det inte finns ett fint sätt att spotta på men det gör det faktiskt. Det är en konst att låta vinet komma ut ur munnen i en stråle som träffar spottkoppen utan att minsta droppe flyr vägen över hakan. Det kräver mycket träning och precision. Det går bra att öva med vatten så slipper fina viner gå till spillo.

Hur går man då tillväga för att på bästa sätt känna alla smaker av ett vin?

  1. Ta en lagom stor mängd i munnen.
  2. Titta ned i golvet så att vinet når tungans spets (det är där man känner vinets sötma).
  3. Tugga vinet. Se till att det når fram till alla delar av din tunga och gom. Om det är ett vin med bubblor kan du försöka trycka samman gom och tunga och känna bubblornas kittlande däremellan för att på så sätt definiera deras mängd, storlek och ibland även form (runda, fyrkantiga etc). Det gör absolut ingenting om du ser underlig ut. Snart kommer du tycka att det är den naturligaste saken i världen.
  4. Surpla. Forma munnen till ett litet o och andas försiktigt in luft så att vinet på din tunga bildar en tunnel av vågor. Man ska låta, det är inte ofint.
  5. Svälj eller spotta snyggt.
  6. Blås ut luften genom näsan.
  7. Känn nu efter i alla delar av din mun efter nyanser, smaker, minnen och konsistenser. Vad och hur smakade det egentligen?

Första gången man gör denna övning kan det kännas otroligt löjligt och onödigt men när man sedan svalt vinet (eller spottat snyggt) och blåst ut luften genom näsan förstår man varför. Detta, eftersom munnen fullständigt exploderar av vinets aromer och vinet får en helt annan komplexitet än när man dricker normalt eller, för Bacchus skull, sveper.

Det här inlägget postades i Sinnen, Uncategorized, Vin, Vinkunskap och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s