Mentalitet, mutor, Monsanto och kycklinglever

Efter gårdagens ironisering av Italiens oärlighet får väl tilläggas att tio år i landet gör att vissa saker retar upp den numer sovande militanta sverigepatriot som bor i mig.  Jag saknar Italien varje dag. Maten, vännerna, VINET. Men, jag saknar INTE disfunktionen, mutorna, myndigheterna, den ibland förlegade mentaliteten, kvinnosynen och TV-programmen. De två sista går hand i hand.

Den sista tiden jag spenderade i Italien gick ut på att kategoriskt hylla Sverige upp till skyarna. Jag och min vännina Linda satt uppe i vår lilla piccionaia (kub där duvorna tidigare huserade) högst upp på ett 1800-tals palats i Florens och sa saker som:

– Italienare är ett sjukt folk och Italien ett U-land. Männen bor hemma tills de gifter sig och landet styrs av en pajas. Annat är det i Sverige.

Det blir nog så efter många år i ett annat land. Minnet av hemlandet förskönas i takt med att det som till en början var charmigt och pittoreskt i värdlandet förvandlas till sjukligt beteende. (Berlusconi har dock aldrig varit pittoresk, förstå mig rätt)

Vi surplade Chianti och fyllde våra magar med kycklingleverpate’, popcorn och oliver.

Det blev mycket Castello di Monsanto eftersom jag jobbade där. De gör fantastiska Chianti Classico men min favorit är Sangiovese di Fabrizio Bianchi. 2001 är favolös men vi provade även en 1986 en kväll på kvarterskrogen och det kan man kalla vinupplevelse. Att Sangiovese kan åldras är ingen nyhet men få lyckas höja upp smakerna till den här nivån. Bellman kom spelandes på sin luta och tittade ned på vår ”Bistecca alla fiorentina” (fiorentinsk, ofta blodig, biffstek) med glansig blick. Vi såg upp och frågade: är det du som är den där Vreeswijk?

Kycklingleverpate’ är faktiskt inte så svårt att göra själv:

Pate’ di fegatini di pollo


300 g kycklinglever

1 scharlottenlök

3 sardeller

2 msk kapris

Salvia, rosmarin, salt & peppar

4 msk sött vin typ Vinsanto

100 g smör

3 msk grädde

Hacka scharlottenlöken fint, rengör kycklinglevern, skölj och torka.

Stek scharlottenlök med salvia, rosmarin och sardeller tills löken mjuknat. Lägg i kycklinglevern och stek på hög värme under ett par minuter. Häll över Vinsanto och låt ånga av sig.

Låt svalna och ta bort eventuella kvistar från rosmarinen. Mixa med salt, peppar, kapris och smöret, häll i grädden.

Om patén blir för hård kan man värma upp den och tillsätta lite smör eller olivolja.

Servera på små rostade brödskivor tillsammans med en härlig Sangiovese (Il Poggio eller Monsanto Riserva) eller varför inte en Champagne (Devaux blanc de noir).


Annonser
Det här inlägget postades i Italien, Mat, Recept, Uncategorized, Vin och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Mentalitet, mutor, Monsanto och kycklinglever

  1. Hej!

    Vad roligt att du jobbat på Monsanto, det är svårt att tänka sig en vackrare plats att arbeta på. Fin blogg också, den är numera i min RSS-läsare.

    Ciao!

  2. Ping: Rosso di Montalcino- lever i skuggan av Brunello | Sentiamo – by Sarah Djerf

  3. Ping: Doften av bränt olivträd, smaken av en äkta toscansk buffe’ kombineras självklart med vin från grannen | Sentiamo – by Sarah Djerf

  4. Ping: Resultatet, receptet, rivisitationen – Pulled Pork med äpple och kardemumma | Sentiamo

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s