Merlot & Cabernet Sauvignon- en italiensk specialitet

Den 13-15 oktober anordnades en internationell vinmakartävling (Concorso Enologico Internazionale) där vinmakare från hela världen tävlade med sina Merlot/Cabernet Sauvignon blandningar.

Femton länder var representerade däribland de stora vinländerna: Spanien, Frankrike, Italien, Tyskland, Sydafrika och Chile. Domarna kom även de från världens alla hörn.

De tvåhundra vinerna som provades hade ett medelbetyg på  83/100 så det kan konstateras att vinmakarna inte hade tagit med sig några skitviner precis.

De viner som fick högst poäng belönas med en Gran medaglia d’oro (stor gulmedalj) och måste uppnå ett betyg som översiger 92/100. Två viner lyckades med det. Ett av dessa var Merlot Cabernet Sauvignon Goriska brda 2006 från producenten Constantini Vina i Slovenien.  Vin nummer två att uppnå högsta vinst var: IGT Cabernet Alto Mincio Val di Pietra 2008 från Tenuta Maddalena i Mantova, alltså ett italienska vin.

Provningen anordnades i Bergamo i norra Italien delvis för att marknadsföra området delvis för att lyfta italienska viner.

Från resultatlistan går även att utläsa att Italien vann 18 guldmedaljer av 29 möjliga och 21 silvermedaljer av 27 möjliga.

Bordeaux, släng dig i väggen! Numer gör Italien världens godaste Cabernet/Merlotblandningar. Lite rävspel och Berlusconifasoner med i leken, eller?

Roligt i allafall att Slovenien fick vara med på ett litet hörn. Man blir nyfiken på om det är ett så pass bra vin eller om det är schlageromröstning pågång.

Kanske har det ingenting med saken att göra men tilläggas kan att av journalisternas pris gick endast ett utav femton  till Italien.

 

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s