Italiensk studentmat- ett multikulturellt, gastronomiskt läroverk

När jag pluggade på universitetet i Florens bodde jag tillsammans med andra studenter från Italiens alla hörn. Det bästa med det var att alla fick stora lådor med mat skickade till sig hemifrån eftersom just deras var den absolut bästa. Lokalpatriotism åsido så njöt jag av detta i fulla drag. Det är inte fel att i ett fattigt studenthushåll kunna frottera sig i apelsiner från Sicilien, chilipeppar och tonfisk från Kalabrien, ost och oliver från Puglia, toscansk olivolja och mycket annat. Dessutom som enda utlänning ville alla få mig över på deras sida gällande den absolut godaste tomaten eller huruvida olivolja från Kampanien var godare än toscansk o.s.v. En evig gastronomisk tävling man kanske inte ser i så många svenska studentlyor.

Jag vill dela med mig av ett recept som följt med mig sedan studietiden. Doften och smaken av denna rätt gör att jag med glädje återupplever det lilla sunkiga köket fyllt av fimpar, matos och ständigt upprörda, argumenterande italienare.  Här kommer en superenkel, billig och god tonfiskpasta.

Pasta al tonno

Fyra stora solmogna tomater

Två vitlöksklyftor

Två små (eller en stor) burkar tonfisk i olja

3 msk olivolja (minst)

Basilika, chilipeppar, salt

Penne

Fyll två stora kastruller med vatten och ställ på spisen för att koka upp. Häll oljan i en stor stekpanna (snåla inte med oljan) lägg i de hela vitlöksklyftorna som du tidigare krossat lite under trycket av en kniv. Lägg i tomaterna i det kokande vattnet. Låt koka en stund tills skalen spricker. Ta upp och skala, tärna. Vitlöken får absolut inte brännas. Häll i tomaterna och låt sjuda tills de mjuknar, krydda. När vattnet i den andra kastrullen kokat upp lägg i salt och Penne. Koka tills de är ”al dente”. Lägg i tonfisken i tomatsåsen och låt smälta samman och bli varm, ta ut vitlöksklyftorna. Häll av pastan och spara lite av pastavattnet (ca 1/2 dl). Häll i pastan och vattnet i tonfisksåsen och rör ihop. Värm under omrörning tills såsen smält samman med pastan (ca 2 min).

Avnjut tillsammans med någon billig öl eller vatten för en äkta studentkänsla.

Obs! Italienarna har aldrig parmesan på fisk- eller skaldjurspasta/risotto!

Annonser
Det här inlägget postades i Italien, Mat, Recept, Sinnen, Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Italiensk studentmat- ett multikulturellt, gastronomiskt läroverk

  1. Linda skriver:

    Oj, vilken nostalgi kick! Har inte ätit denna pasta på 10 år, men ikväll blir det nog ett försök!

  2. Ping: Matsedel för småbarnsfamiljer – mattips för hela veckan | Sentiamo – by Sarah Djerf

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s