Sanningen om de mutade krogkritikerna

Hur neutrala är egentligen krogrecensenterna? Skriver man något fint om kvarterskrogen kanske man får rabatt när man sedan går dit privat, eller? Krögare uttalar sig ofta negativt om recensenter som uppköpta, oärliga och okunniga. Men, är det så det fungerar?

En ny studie gjord av Grythyttans egen måltidsforskare Richard Tellström visar på motsatsen. Tio krogkritiker som jobbar inom dagspressen har intervjuats och forskaren kommer fram till att de alla är vana restauranggäster som lägger mellan 8 till 10 timmar på varje recension. De är eniga om att man måste ha bra kunskap om mat och matlagning men samtidigt inneha den stilistiska förmåga som krävs för ett jornalistiskt arbete. Deras jobb är inte att förmedla en en objektiv bild utan en känsla av helhetsupplevelsen av krogen.

Mellan två till sex personer gör mellan tre till fem besök varje gång en restaurang ska betygsättas. De har ca 1500 kr att beställa för och blir ofta tillsagda att inte ta in några dyra viner eftersom ”det är inte vår målgrupp att sitta och borra i Bordeauxer för 1400 kronor buteljen”.

På frågan om mutor förekommer blir svaret nekande. Många väljer t.om att vara anonyma, ibland även inför kollegorna på tidningen. Allt för att undvika att bli igenkända och särbehandlade.

Studien innefattar endast en kritiker från lokalpressen men Tellström uppfattar att det fungerar på samma sätt där.

Sammanfattningsvis verkar krögarnas kritik inte ha någon befogenhet enligt studien. Dock, måste här adderas att tio recensenter bara är ett urval och vad vore en studie utan undantag som bekräftar regeln? (Restaurangvärden 20/10-2011)

Det här inlägget postades i Mat, Nyhet, Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s