Nej till gårdsförsäljning

Det har ju varit snack om att få sälja egentillverkade alkoholhaltiga drycker på sin egen gård. Dock har det varit tyst ett tag eftersom Lotty Nordlings förslag legat på is.

Nu har debatten tagit fart igen då Folkpartiet i helgen beslutat att inte tillåta gårdsförsäljningen. Moderaterna och Centern har sagt ja medan Kristdemokraterna sagt nej. Regeringen är alltså inte överens.

Några av anledningarna till Folkpartiets beslut kan vara den oro som följt förslaget. Man har bl.a. spekulerat i en ledläggning av Systembolaget och Statens Folkhälsoinstitut har gjort undersökningar som visar på en enorm ökning av alkoholrelaterade trafikskador om förslaget går igenom. Något som Lantbrukarnas Riksförbund ställer sig gravt tveksamma till.

Så, ännu ser läget ovisst ut för de svenska vinbönderna och vi konsumenter får nog vänta ett tag innan vi kan köpa närproducerat vin av grannen.

I Norge däremot beslutades nyligen att fr.o.m. 1 januari 2012 är det tillåtet att sälja alkoholhaltiga produkter (högst 4,7 volymprocent) direkt på gården. (WOW News 20 oktober)

Annonser
Det här inlägget postades i Nyhet, Vin och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s