Solen flyttar druvorna norrut

 

 

 

 

Man odlar redan Champagne i England. Vad blir nästa steg? Torrontes i Canada och Gewurztraminer i Småland?

Att klimatet inte längre är detsamma är ingen nyhet. Global uppvärmning och växthuseffekt är vanliga samtalsämnen bland vinmakare och oron växer sig allt större. Experter uttalar sig om att klimatförändringarna redan syns i glasen genom viner som blir mer och mer alkoholhaltiga och robusta i strukturen medan de förlorar i doft.

Roberto Zirone är enologidocent på Udine Universitet.

-Redan på 90-talet började man se en förändring. Viner som tidigare haft en alkoholhalt på 11-12 vol% kommer nu upp i 14-15.

Men, det handlar inte om ett problem som bara drabbar sydeuropa utan även i Australien och Californien har man börjat titta på åtgärder. Vinfälten klättrar allt högre upp och flyttas till svalare platser. Vissa champagneproducenter har ju t.om. börjat odla i södra England.

-De druvsorter som lider mest är de vita, aromatiska som förlorar sin doft genom en alltför stark solexponering, berättar Zirone.

De varianter som klarar sig bäst är Cabernet Sauvignon, Merlot och druvsorten Refosco som har uppvisat goda resultat t.o.m. på Sicilien.

-Förr i tiden avslutade man skörden i samband med att kastanjerna mognade på träden men nu börjar man mitt i högsommaren, förklarar Zirone. (ANSA 10 September)

Annonser
Det här inlägget postades i Italien, Kommunikation, Nyhet, Vin och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s