Den nya olivoljan är snart här!

Nu är det snart dags att skörda oliverna i Italien. Mellan mitten av oktober och början på november kan man bevittna olivoljetillverkning runt om i landet. Den olja som pressas under den här tiden kallas “olio nuovo” eller “olio novello” och är i en helt egen klass.

Smaken är lite besk och har ofta en friskhet som går över i en mer eller mindre pikant stickning på tungspetsen. Färgen går mot det grönaktiga lite grumliga hållet. Den avsmakas bäst på rostat eller grillat bröd och behöver inget tillbehör då smaken i sig är så komplett (och i vissa fall helt gudomlig).

Självklart finns det även här oändliga variationer beroende på olivsort, odling, tillverkning och region. Olivoljan i Toscana är t.ex. känd för att vara grönare i färgen och ha en starkare smak medan i de sydliga regionerna går den mer mot en gulare färgton och är mjukare och mer nötig i smaken.

Man får skynda sig att avsmaka den nya oljan då den snabbt förlorar den frächör och typiska karaktär den har som nypressad.  Tyvärr är det väldigt svårt att få tag på den här typen av olja i Sverige så har ni vägarna förbi Italien de närmaste månaderna kan det vara en god ide’ att fylla bagaget med detta grönskimmrande guld.

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Den nya olivoljan är snart här!

  1. Ping: Pinzimonio- italiensk plockmat | sentiamo

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s