Den första riktigt gröna vingården

Man pratar ofta om ekologiska och biodynamiska metoder men det finns de som är beredda att gå steget längre. Vingården Salcheto i Montepulciano  strax norr om Siena är den första att klara sig helt utan elektricitet.

De producerar 180 flaskor/år och har 15 anställda. 2011 var den första skörd där enbart förnybar energi användes.

Innovatören bakom heter Michele Manelli och har som mål att skapa den idealiska vingården.

I samarbete med Universitetet i Siena har man räknat ut hur mycket koldioxid som produceras vid tillverkningen av en flaska (75 cl) och kommit fram till 2.02 kilo (inkl. buteljering och transport).

Salcheto vill följa den gröna linjen fullt ut och använder sig bl.a. av den gas som produceras under jäsningen av druvorna. Kvistar och grenar från olivträd och vinrankor blir till biomassa och man gräver i marken efter varmvatten. Regnvatten samlas upp för att senare kunna användas för bevattning och speglar och ljusinstallationer har placerats på strategiska platser så att man aldrig ska behöva tända en glödlampa.

Det har varit en investering på 4 miljoner euro och kommer att spara in 46 000 euro om året i elräkningar och 350 gram koldioxidutsläpp per flaska.

Men, det slutar inte här. Nästa steg är att byta ut glasflaskan mot bag-in-box eller kanske t.o.m. experimentera med en förpackning i aluminuim…

Ett bra initiativ eller en överdrift som heter duga?

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s