Jean-Paul Brun- en nydanande traditionalist

Här kommer ett konkret vintips. Producenten heter Jean-Paul Brun och vinet är ett Chardonnay som odlas i södra Beaujolais strax norr om Lyon vid den lilla byn Charnay.

Den här producenten är en av de som gått tillbaka till traditionella metoder även när det gäller Beaujolais Noveau druvan Gamay. Den behandlas därmed på samma sätt som Pinot noirdruvan i granndistriktet Bourgogne.

Det vin vi nu pratar om är Chardonnay Classic, Terres dorées 2009. Ett vin som fått sin karaktär från den kalkrika jorden och det milda och soliga klimatet. Det presenterar en god syra och doften av ananas, persika och citrus kommer igen  även i smaken som avslutas i ett långt limehav.

Jag provade vinet för sig men senare i kombination med varmrökt lax (den krämigt feta varianten som smälter i munnen) från Carléns Fisk, kokt potatis och limesås. En riktigt bra förlovning i min mun.

Vinet kostar 134 kr och finns att beställa. SB nr 501284-01

Jean-Paul har fått stor uppmärksamhet i fransk och amerikansk press. David Schildknecht (Wine Advocate) säger: “Jean-Paul Brun is not just a too little-known treasure of Beaujolais, it is among the handful of consistently finest value Chardonnays on the planet.”

Annonser
Det här inlägget postades i Mat, Vin och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s