Druvornas krig i Montalcino

Som ni säkert redan hört har det varit omröstning i den lilla toscanska byn Montalcino angående druvblandningen för ortens två stoltheter; Brunello och Rosso di Montalcino. Vissa odlare har uppgett sig vara frustrerade i vinmakeriet då Sangiovesedruvan ibland är svår att använda sig av för att göra viner som följer den internationella gommen i smaken. Den anses ofta som lite för sträv och syrlig i smaken. De har stridit för att få lägga till internationella druvsorter såsom Merlot och Cabernet Sauvignon i den reglerade blandningen för att mjuka upp och modernisera vinerna.

Resultatet av omröstningen blev 69% mot och 31% för. Det kommer alltså att fortsätta tillverkas viner av 100% Sangiovese även i framtiden i den lilla byn Montalcino.

Kanske är det dags att den internationella gommen slutar att påverka traditionellt vinmakeri. Hur skulle det vara om den istället omskolades efter klassiska mått?

Ett lite rivigt och syrligt sangiovese är precis vad jag längtar efter just nu.

Annonser
Det här inlägget postades i Italien, Vin, Vinkunskap och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s