Vinskola del 2 – Doften

Vinets doft är kanske den absolut viktigaste fasen i vinprovningen då den är fast sammanlänkad med vinets smak. För en provare med ett vältränat doftsinne är det ibland svårt att bli överraskad när det väl är dags för själva smakmomentet.

Det är i denna fas som man måste ta fram känselspröten. Ett gott tips är att börja dofta på allt i sin omgivning. Hur luktar egentligen en blöt ylletröja efter en timmes snöskottning i december? Hur doftar ett gult äpple av sorten Rickard?  Hur skiljer sig den doften från t.ex. ett Gravensteiner och blir doften annorlunda om man låter äpplena ligga och mogna i ett soligt fönster i en dag? Först när man har byggt upp en minnesbank av dofter kommer man att kunna urskilja dessa i ett glas vin. Det tar tid och en enveten vinprovare slutar aldrig att fylla sin doftbank med nya, spännande essenser, så det är bara att sätta igång. Det dröjer inte länge förrän du förvånas över hur många dofter du omringas av varje dag, men som du kanske aldrig har lagt märke till.  Prova att gå in i en blomsteraffär eller stanna upp på fruktavdelningen på Ica och dofta på de olika blommorna/frukterna. Försök sedan minnas vilken doft som kom från vilken blomma/frukt o s v. Ta några i taget, några varje dag. Några mindre trevliga övningar skulle kunna vara att öppna bilrutan i en bilkö och sniffa på avgaserna eller att dofta på din grannes blöta hund alt. svettiga häst.

Det finns en risk för att folk i din omgivning kommer att tro att du inte är riktigt klok, men vad gör man inte för konsten, konsten att prova vin? De som anar onåd när de ser dig i full gång att plocka essenser till ditt minne kommer  kanske att vara de som sedan beundrar dig när du stoppar näsan i glaset och förföriskt utropar:

–       Mon dieu vilken kraftfull doft av solmogna Abatepäron och vilket sting av Leucanthemum vulgare!

 

Annonser
Det här inlägget postades i Vinkunskap och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s