Bacchus, Dionysus och Fufluns

Det refereras hejvilt om Bacchus och Dionysus i vinsammanhang men har vi inte glömt bort någon? Jo, Fufluns.

Underligt namn kan tyckas och jag vet inte vad det skulle kunna betyda då antiketruskiska inte är min starkaste sida. Han var nämligen etruskernas vingud.

Etruskerna höll till i Italien, i området mellan Florens och Rom och var kända för sina vinkunskaper.  De var t.ex. de första att försluta sina vinkrus med naturkork. Romarna härjade i ilfart över området och denna konst kom att, under några århundraden, falla i glömska.

Man dansade, hade speciella riter och tillbad Fufluns för att skörden skulle bli så rik som möjligt. Romarnas härjande gjorde även att Fufluns ersattes med Bacchus och så föll även han i glömska.

Kanske skulle det vara dags att såhär i skördetider dansa i den etruskiska skördegudens ära. Vem vet, kanske är det vad som krävs för att det ska gå att göra kvalitetsvin även i Sverige?

 

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Bacchus, Dionysus och Fufluns

  1. Ping: Amarone versus Sangiovese- i slutändan vinner ärligheten | Sentiamo – by Sarah Djerf

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s