Vinskola del 1 – Öppna med finess

Om man skulle vilja förvåna med oanade kunskaper vid middagsbjudningen (och samtidigt utmana ödet) så är ett tips att lära sig hur man faktiskt korkar upp ett vin på ett professionellt sätt. Dvs. följa dessa tio enkla steg:

1. Använd dig av en professionell vinöppnare. Den är lätt att använda när man lärt sig hur.

2. Flaskans etikett ska vara utåt, mot dina gäster.

3. Skär alltid bort aluminiumöverdraget under flaskhalsens nedre kant. Gör ett runt snitt på höger sida och upprepa sedan på den vänstra. Gör eventuellt ett vertikalt snitt (närmast dig) för att lättare få av plastöverdraget. Allt detta med etiketten vänd mot gästerna.

4. Skruva ned korkskruven genom att snurra just denna och inte flaskan. Se till att den inte perforerar korken helt då smulor kan förstöra vinet.

5. Dra upp försiktigt. Det ska inte “ploppa”.

6. Dofta på korken. Om korken doftar vin är allt under kontroll, om den luktar unket och lite mögel finns risken att vinet presenterar någon typ av defekt.

7. Har vinet skruvkork skruvar du bara upp denna med flaskans etikett vänd mot dina gäster. (en något enklare variant)

8. Häll upp lite vin i ditt glas. Smaka på det och kontrollera att det smakar som det ska. Om så inte är fallet, häll ut (eller spara för reklamation).

9. Dekantera vinet. (överkurs)

10. Servera dina gäster.

Övning ger färdighet och skam den som ger sig!

 

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s