Gåsleverlapsus

Och så var det det här med gåslever. Är det verkligen gåslever man äter i Frankrike? ”Fois gras de canard” är ju det vanligaste och betyder anklever, mycket sällan serveras gåsvarianten.

Det har varit mycket skriverier om huruvida djuren far illa vid tillverkningen och det verkar som om reglerna blivit strängare. Troligtvis handlar det nog dock inte om något livsnjuteri för fåglarnas del.

Under en resa till Frankrike dök ämnet upp och det tycktes outtömligt. Det samtalades om huruvida ordet “fois gras” verkligen betyder “fet lever” och om det i så fall även kan användas om en person som följt ett osunt leverne?

Vi fick bekräftat att så inte är fallet då det inte brukar finnas någon större anledning att prata om andra människors leverstatus. Men, språket är levande och, vem vet, kanske kommer det en dag att användas flitigt i just den här bemärkelsen.

Till gåslever serveras alltsomoftast ett sött vitt vin, gärna producerat av botrytisangripna (en typ av mögelsvamp även kallad ädelröta gör så att smaker och socker koncentreras i druvan) druvor. Sauternes från Bordeaux är kungen av dessa men tyskarna gör även de fantastiska varianter på druvsorten riesling.

Det här inlägget postades i Kommunikation, Mat, Resor och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s