Vad menas med att smaker ”gifter sig” och hur blev det snobbigt att dricka vin?

Charkuterier och Crostini på Nobis Hotel Bistro

Charkuterier och Crostini på Nobis Hotel Bistro

Enogastronomi, vad betyder det?

Grekerna kallade Italien för Enotria d.v.s. Vinets land. Grekiskans ord för mage gastros är basen till läran om mat och kultur, Gastronomi.

Maten tillsammans med vinet förmedlar enogastronomiska upplevelser eller, som det så populärt brukar kallas: ”giftermål”. Att maten och vinet ”gifter sig ” är ju numer lika vanligt som att säga att man ska gå på toaletten (kan även kallas Halv åtta hos mig-effekten ). Enogastronomi handlar om detta möte mellan smakerna. Vin och mat i kombination.

För att förstå detta måste man lära sig att vara fullt medveten om, och tro på, sina sinnens kompetens. Något man lär sig genom hård träning.

-Äta och dricka, hur svårt kan det vara, tänker ni.

Det krävs faktiskt mer än vad man tror för att vara komplett medveten varje gång man känner en doft, en smak eller en känsla, bevara den, minnas den och kombinera den med en annan för att hitta den eftersträvade balansen. Lite som att leta efter en make/make värdig ett giftermål, så att säga.

Vinprovning är själva kärnan i att förena nytta med nöje; det är roligt, man gör det tillsammans med andra och samtidigt blir man mer medveten om de viktigaste redskapen vi har inom oss; våra sinnen.  Något vi har nytta av varje dag, hela tiden. Hela livet går liksom från svartvitt till färg när man plötsligt inser hur mycket våra sinnen påverkar oss.

Vinprovning innefattar dessutom så många olika ämnesområden; allt från odlingsteknik, kemiska reaktioner i vinkällaren till att tyda vinflaskans etiketter och att slutligen smaka på vinet och kombinera det med mat (med allt vad det innebär).

Vissa personer har en tendens att ”nörda ner sig” i det mesta och älskar att tillrättavisa andra med fakta. En egenskap som tyvärr lätt kan förstöra för många som börjar tro att det handlar om att kunna så mycket som möjligt och inte om att faktiskt uppleva. Men, jag tröstar mig med att vinsnobbism är någonting som tillkommit på vägen. De verkliga vinkännarna är oftast enkla odlare med passion för sin jord, sina vinrankor och som älskar att avnjuta sitt vin i sällskap med andra, god mat och livliga diskussioner som mycket sällan handlar om att bräcka varandra i microkunskap.

Det här inlägget postades i Vinkunskap och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s